Erasmus MC Foundation - Muziek als Medicijn

www.erasmusmcfoundation.nl

Muziek als Medicijn

 

Hoe mooi zou het zijn als frequente complicaties bij operaties, zoals angst, stress en pijn, met muziek worden verminderd en zo het welzijn van de patiënt wordt bevorderd?

 

De Muziek als Medicijn groep (MAM) beoogt de zorg voor patiënten te verbeteren door muziek als innovatieve, evidence based behandeling in de gezondheidszorg te implementeren. Muziek als nieuwe, duurzame behandelingsvorm kent geen bijwerkingen en kan preventief en kostenbesparend werken. De goede toegankelijkheid van muziek in combinatie met minimale kosten maakt een brede toepassing mogelijk in de gezondheidszorg.

 

Muziek is een krachtige pijnstiller

 

Muziek is potentieel een krachtig instrument in de zorg voor en behandeling van patiënten. Muziek zorgt ervoor dat patiënten minder stress en angst ervaren. Onderzoek toont bovendien aan dat het luisteren naar muziek (met een koptelefoon) rond een operatie een positief effect heeft op het herstel na de operatie. Zo hebben patiënten minder behoefte aan pijnmedicatie en voelen zij zich beter na het ontwaken uit de narcose.

 

Muziek wordt in het algemeen als prettig ervaren, het is een duurzame behandelingsvorm, kent geen bijwerkingen en is goedkoop.  De missie van het Muziek als Medicijn Fonds is dan ook om muziek een vaste plaats te geven in de reguliere gezondheidszorg.

 

Bekijk hieronder een introductie video